知識產權的價值│ 展群稅務 CK TAX | 文章 – 滙豐機滙

如果你問:知識產權值幾錢? 我諗每個人嘅答案都唔同,知識產權署會答:註冊商標承惠HK$2,000,每額外一個加HK$1,000。而創作者一定答無價!!但你又知唔知道,購買知識產權均可享唔同程度嘅稅務扣減㗎!
財務  ·    ·  1 mins read

如果你問:知識產權值幾錢?

我諗每個人嘅答案都唔同,知識產權署會答:註冊商標承惠HK$2,000,每額外一個加HK$1,000。而創作者一定答無價!!但你又知唔知道,購買知識產權均可享唔同程度嘅稅務扣減㗎!

無論購買專利權技術,只要是用於賺取應評稅利潤的開支,即使係資本性資產,或在香港境外使用,都可以一次性全數扣減。至於購買版權設計商標,可以劃分五年平均地扣稅。請記得要係香港境內或境內經由正式程序註冊先可以減稅。

要留心對於「購買」嘅定義,即買斷全部法律及經濟業權,否則不可扣稅,換言之,購買知識產權使用年期係唔可以扣稅㗎! 此外,如果知識產權購自關聯人士(associated person)或關聯公司(associated company),係無得扣稅。

另外,反避稅規定以免納稅人利用買賣知識產權去減稅,所以如果涉及售後授回使用的知識產權,亦唔能夠扣稅。

知識產權致力保護創作人的創意、努力,保障創作者的回報,又可以扣稅,一舉兩得! 更重要係專利權嘅存在,係容許做某樣事情的權利,如果得唔到授權,就唔好做,切記要尊重知識產權。 

如有興趣了解更多資料,歡迎透過以下方式聯絡 展群CK ®:

※照片源於Unsplash※


即時Whatsapp查詢: api.whatsapp.com/send?phone=85252279242

a. 致電 (852) 3502 7392

b. Whatsapp (852) 5227 9242

c. 電郵 info@ck-tax.com

d. 網站 www.ck-tax.com

 

CK TAX COMPANY LIMITED
CK TAX COMPANY LIMITED