創業起步好艱難?│ 展群稅務 CK TAX | 文章 – 滙豐機滙

可能好多人細個寫我的志願,話過要做老細,唔知你又實踐左未呢?
財務  ·    ·  1 mins read

可能好多人細個寫我的志願,話過要做老細,唔知你又實踐左未呢?

「做老細?咁易咩~」有人會比呢啲說話擊倒而卻步. 

但所謂萬事起頭難,只要有充足準備,了解清楚前置作業,其實無想像中咁遙遠. 

第一步要諗下自己適唔適合創業,企業家性格普遍要願意承受風險因為經營期間可以發生任何事情, 例如: 周轉不靈、虧損、法律糾紛等. 另一方面,自律性都好重要因為無人可以管束你,自負盈虧. 如果不太了解自己, 網上有不少性格測試, 可為職向和自己的能力作參考.

第二步要籌備資金, 資金的多少好視乎業務的規模. 但如果資金不足夠係咪要放棄? 其實政府與不少非政府組織有提供創業基金資助, 另外更有一些共享空間和創業培育計劃. 

第三步係申請牌照、註冊. 在開業一個月內,必需為公司進行商業登記, 如果係成立有限公司,要先去公司註冊處,某一些行業或須申請商業牌照.

在開始創業的初階段,要達致收支平衡、早日回本, 一啲都唔容易, 因為其中一些開支佔比太大,讓創業者心很累, 例如香港地少人多,令租金一直高企. 展群CK ® 可以提供虛擬辦公室服務, 我們提供一個註冊地址, 並按時通知客戶收取信件, 讓你在家中放心專注業務. 

如有興趣了解更多資料,歡迎透過以下方式聯絡 展群CK ®:

即時Whatsapp查詢: api.whatsapp.com/send?phone=85252279242

a. 致電 (852) 3502 7392

b. Whatsapp (852) 5227 9242

c. 電郵 info@ck-tax.com

d. 網站 www.ck-tax.com

 

CK TAX COMPANY LIMITED
CK TAX COMPANY LIMITED