LIQUID 區塊鏈應用室 - 脆香雞翼亦受供應鏈問題影響? | 文章 – 滙豐機滙

脆香雞翼亦受供應鏈問題影響?
管理  ·    ·  1 mins read

脆香雞翼亦受供應鏈問題影響?


呢幾個月嘅新聞成日都會報導全球供應鏈出了大問題,但都好似離我地日常生活好遠。但估唔到呢個供應鏈問題終於去到我地身邊,McDonald’s 脆香雞翼會陸續賣晒!! 


大家都可能覺得疫情已經緩和,但點解仲好似咁混亂嘅?


其實自疫情大流行開始,國際港口和物流網絡的運作效率已經大幅下降。供應鏈出現混亂,並非新鮮事。Tesla CEO 亦提到由於供應鏈問題,令其電動車的生產亦受影響。美國供應管理協會亦指出,部份產品的交貨期長度創下了新的紀錄,關鍵的基本材料出現了大範圍短缺,商品價格的上漲,以及產品運輸出現的困難正在持續影響製造業經濟的所有細分領域。可見到未來大家的生活亦會受到一定程度影響。


但有危便有機,供應鏈數字化可協助不同企業處理各種供應鏈上的困難。喺航運業方面Telsa 正在為 COSCO (中國遠洋運輸(集團)總公司) 提供幫助,將其龐大的航運數據完成數字化。COSCO已經同意與Tesla共享航運數據,從而讓這家電動汽車製造商能夠在上海港口測試其系統。這系統利用了區塊鏈技術,可以實時交換航運數據,以便更靈活處理各流程或事項。


供應鏈數字化將會成為一個大趨勢,不只大企業可受惠,亦可提升中小企的拓展能力。之後我地再跟大家分享多點數字化供應鏈議題啦! 


參考資料﹕
https://bit.ly/3le9g3m
https://cnb.cx/3z004UR
kevin leung
kevin leung
LIQUID
LIQUID