掌握數據,掌握未來? | 陳明發 Arthur Chan - Vpon威朋大數據集團營運總監 | theDesk | Event – HSBC VisionGo

theDesk
theDesk
Calendar
5 Nov 2020, Thu
18:00 - 19:00 (HKT)
Location
Online event
Payment
Free
Event Languages
Cantonese
Organiser Email
Organiser contact email
info@thedesk.com.hk

「知識就是力量」幾時都啱,當代「數據就是力量」就更到肉。「能力越大,責任越大」,如果掌握大數據咁大嘅力量,應該做咩好呢?企業自身又點樣先掌握到數據呢股力量呢? 

Vpon威朋大數據集團喺亞洲有唔同嘅據點,擁有亞洲區的數據,作為營運總監嘅Arthur陳明發點睇大數據喺亞洲或者香港嘅發展?對於香港未來,佢亦有提出近年趨「曼克頓化」嘅睇法  ,11月5日嘅 ‘Don’t waste the crisis, build a better Hong Kong’系列,Arthur會同Thomas討論香港將來嘅發展同定位,同埋究竟仲留唔留到好嘅人才?

-----

關於陳明發 Arthur Chan

Arthur 在大數據及數碼營銷領域擁有12 年的經驗,並具有香港少數將Start up 營運成長為跨國企業的成功經驗。2016 年加入Vpon 後推動企業向大數據業務及亞太地區的發展,並贏得如日本國家旅遊局 (JNTO), 花旗銀行 (Citibank) 等指標性客戶。Vpon 在香港更被業界評定為領先的大數據公司及擁有技術頂尖的行動廣告平台。